Kezdődik a 4. Manus Őrkői Cigánytalálkozó!

Végre elérkezett! Szeptember 30. és október 4. között immár negyedik alkalommal kerül megszervezésre Sepsiszentgyörgyön a Manus Őrkői Cigánytalálkozó. A koronavírus-járvány miatt őszre tolt rendezvény a halasztás ellenére sem veszített az ígért lendületből: színes folklórbemutatókkal, mozgalmas programpontokkal várják az érdeklődőket.


Az augusztusról szeptember végére átütemezett Manus Őrkői Cigánytalálkozó négy napon át kínálja a színes roma kultúra népszerűsítését célzó, illetve a találkozás jelentőségét hangsúlyozó eseménypontokat. A rendezvény első napján (szept. 30.) déli 12 órától szentmisével és az őrkői Szerencsekerék avatásával indul a program, majd délutánra Sepsiszentgyörgy belvárosába, a Szimpla Kávézóba várják az érdeklődőket. Utóbbi helyszínen 17 órai kezdettel Fodor Kele Ákos irodalmi műsorát követhetjük nyomon, majd 19 órától a Manus Jazz nevű formáció koncertjére kerül sor.

Október első napján, csütörtökön a már jól megszokott helyszínre, a Borvíz utcai halastavak mellé költözik a rendezvény, ahol délelőtt 11 órától a vásártér kialakítása zajlik, illetve a délutáni órákra bográcsozást és közös örömzenélést terveznek a szervezők.

Péntektől igazi programdömpingre számíthatunk a Manus fesztiválhelyszínén: a délelőttönként kezdődő Cigány vásár keretében többek közt kézműves workshopokon vehetünk részt, de bátran válogathatunk majd a spontánul szervezett turkáló és a kirakodóvásár termékei közül is. A hétvége folyamán a legkisebbek sem unatkozhatnak, hiszen délutánonként gyerekfogprogramokkal is készülnek a szervezők. A Manus Játszótéren szervezett foglalkozásokon többek közt origamira, festésre, zsonglőrködésre, vásári játékokra és kalandparkozásra is lehetőség lesz.

Szintén folyamatos programpontként a cigány témákra összpontosító előadások, illetve a szakmai párbeszédek is helyet kapnak a Manuson. Szombat este 7 órától például az Orza Călin által vezetett, Vérében van a tánc című kerekasztal-beszélgetésre és demonstrációra kerül sor. A hétvége folyamán ugyanakkor számos érdekességre is számíthatunk: a filmvetítések mellett bemutatkoznak majd a fiatal roma tehetségek, lesz villámcsődület, Cigány Taxi, színházi előadás, kézműves bemutató és verselés is. A rendezvényen hangsúlyos szerepet kap ugyanakkor a mozgás és a sport, így a házigazdák többek közt lóversenyt és focimérkőzést is szerveznek.

Nem utolsó sorban, az esti koncertek és táncbemutatók miatt is érdemes kilátogatni a hétvégén a Manus Bórvíz utcai helyszínére. Péntek este például a Manus Jam Session keretében Olivér és bandája fog zenélni, majd este fél 10-től Majláth Attila koncertjére kerül sor. Szombaton az Amenkha Őrkői Táncegyüttes és Eötvös Rémusz, a Fölszállott a páva elődöntőse fog színpadra lépni, ezt követően a Maros megyei Aven Amentza Romale nevű formációt hallgathatjuk meg, az estét pedig Tomy és a Romafest élő koncertje zárja. Vasárnap este fél 9-től a már visszatérő fellépőnek számító Nadara fog színpadra lépni, a koncertet pedig Cigány táncház és Gyorgyi Dzsipo Diszkója követi.

A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy a rendezvény ideje alatt, naponta 15 és 23 óra között Cigány Taxi üzemel. Az oda-vissza közlekedő lovas szekéren a Három Rózsától a Manus helyszínéig juthatnak el a résztvevők.


A rendezvény teljes területén az egészségügyi maszk használata kötelező!

A rendezvény létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Román Kulturális Alap (Asociaţia Fondului Cultural Naţional – AFCN) és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala támogatja.

A Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional fontosnak tartja leszögezni, hogy az általa támogatott projektek nem tükrözik szükségszerűen az álláspontjukat, és nem vállalnak felelősséget a projekt tartalmáért, illetve azért a módozatért, ahogyan a projekt eredményei felhasználásra kerülnek. A program tartalmáért és hatékonyságáért a Lármafa Egyesületet terheli minden felelősség.